Wortel en walnotentaart

Zin in een (s)mak(k)elijke en luchtige wortel- en walnotentaart?Ingrediënten 125 ml gewone yoghurt
3 eieren
375 gram meel (3 maten yoghurt).
250 gram suiker (2 maten yoghurt).
125 ml extra vergine olijfolie (Gebruik een olie met een milde smaak zoals de Arbequina van Oleozara)
1 zakje bakpoeder (16 gr).
200 gram wortelen.
30 gram gehakte walnoten.
1 eetlepel kaneelpoeder.
De schil van een halve citroen
Extra vergine olijfolie om de vorm in te vetten.

Je hebt een ronde vorm met een diameter van ongeveer 23 cm

Aan de slag

1. Was de wortelen en rasp ze. Zet ze apart voor later. Verwarm de oven voor op 180 graden

2. Doe suiker en de eieren in een kom en klop ze krachtig op, bij voorkeur met een garde of een lepel. Voeg de olijfolie en de yoghurt toe en blijf kloppen tot je glad mengsel zonder klonten hebt. Rasp de schil van een halve citroen en voeg dit toe.

3. Plaats een zeef boven de kom en voeg de hoeveelheden gist en meel toe, zodat ze door de zeef gaan. Deze stap (met de zeef) zorgt ervoor dat deze droge ingrediënten zonder klonten aan het mengsel worden toegevoegd. Klop de meel en gist continue door het mengel, zodat alle ingrediënten perfect vermengd worden.

4. Voeg de geraspte wortel de walnoten en de eetlepel kaneelpoeder toe, en roer voorzichtig.

5. Bekleed de bakvorm met bakpapier of bestrijk hem met een beetje olijfolie (het liefst dezelfde als je door het mengel hebt gedaan), totdat de bodem en de wanden goed bestreken zijn. Giet dan het beslag in de bakvorm.

6. Plaats de bakvorm in het midden van de oven. Ga uit van ongeveer 35 minuten op een temperatuur van 180 graden. In die tijd zullen de zijkanten lichtbruin worden en zal de binnenkant zelfs dagen later nog sappiger zijn. Open de oven niet tijdens het proces.

Doe op het laatst nog wel even de priktest: prik met een vork in de cake, en als die er zonder te plakken uitkomt, is hij klaar. Zet de oven uit, haal de cake eruit en laat hem minstens 10 tot 15 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt.