Spaanse spinazie omeletEen omelet met spinazie... lekker en gezond!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
5 grote eieren
600 gram verse (als je diepvriesspinazie gebruikt is 400 gram genoeg)
2 grote (of 3 kleinere) teentjes knoflook.
Arbequina olijfolie
Zout

Aan de slag

1. Was de spinazie met koud water om eventuele restjes aarde te verwijderen.
Verwarm een grote hoeveelheid water in een pan op middelhoog en voeg een beetje zout toe. Als het water kookt, voeg de spinazie toe en kook het 3 minuten. Doe dit, afhankelijk van de grootte van de pan, in 2 á 3 keer. Haal de spinazie met een schuimspaan uit het water en leg het in een vergiet. Het blancheren van de spinazie zorgt ervoor dat de bitterheid verdwijnt.Laat de spinazie goed uitlekken en hak hem dan een fijn, zodat hij goed met de eieren kan worden gemengd.

2. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes.

3. Doe extra vergine olijfolie in de koekenpan en zet deze op een matig vuur. Als de olie heet is voeg je de knoflook toe en bak dit totdat het lichtbruin is (niet laten verbranden). Leg de knoflook op een apart bord. Ik gebruik de knoflook zelf meestal niet omdat ze hun smaak in de olijfolie hebben achtergelaten, maar als je ze wilt kun je ze later aan het ei-spinaziemengsel toevoegen.

4. Haal de pan van het vuur, zodat de olie wat kan afkoelen (paar minuten). Zodra de pan wat afgekoeld is, voeg je de spinazie toe en zet je de pan terug op het vuur op middelhoge temperatuur. Door het vocht in de spinazie gaat hij – indien je hem niet wat laat afkoelen – mogelijk spetteren. Voeg een beetje zout toe en roer het gedurende 5 minuten goed door (zodat de spinazie niet verbrand). Het water uit de spinazie verdampt nu en wordt wat zo wat compacter. En het neemt de smaak van de olie met knoflook in zich op.

5. Breek de eieren, doe ze in een kom en voeg een beetje zout toe. Klop de eieren krachtig met een garde (er hoeft geen schuim te ontstaan). Voeg de spinazie en eventueel de knoflook toe en roer alles goed door elkaar zodat het goed mengt.

6. Zet dezelfde koekenpan op een middelhoog vuur en doe er een eetlepel olijfolie in. Giet het spinazie-ei mengsel in de pan en bak de omelet. Als de bodem stevig is – en los is van de pan – kan de omelet omgedraaid worden. Omdat de bovenkant mogelijk nog vloeibaar is, is het handig om hier een deksel of bord (dat groter is dan de pan) te gebruiken. Doe de deksel op de pan en keer hem om. Schuif de omelet voorzichtig terug in de pan en bak nu de andere kant.

Bepaal zelf wanneer de omelet klaar is. Als je liever hebt dat de omelet aan de binnenkant nog een beetje vloeibaar is, zet het vuur dan iets hoger (een klein beetje maar) zodat hij aan de buitenkant snel stolt en leg hem daarna op een bord. Als u de omelet perfect gaar wilt hebben, zet dan het vuur heel laag, zodat de buitenkant niet verbrandt, maar de binnenkant perfect gaart. Prik met een vork in de omelet om te controleren hoeveel vocht er nog in zit.