Migas – een Portugese bonenschotel (bijgerecht)

Zin in een makkelijk, snel en lekker (bij)gerecht?
Dan is deze bonenschotel echt iets voor jou!


Voor: 4 á 6 personen
Voorbereiding: 5 mintuen
Bereiding: ongeveer 5 minuten

Ingredienten:
500 gram boerenkool (vers of voorgesneden)
400 gram gekookte zwarte oogbonen
3 a 5 dikke sneden brood verkruimeld
1 grote teen knoflook
5 takjes peterselie
Peper en zout
Olijfolie (bij voorkeur Galega)

Aan de slag

1. Als de boerenkool niet is gesneden, moet je dat eerst doen. Was de boerenkool, pak een aantal bladeren, rol deze op en snijd het in repen (niet te fijn). Snijd de knoflook en peterselie in kleine stukjes. Maal de sneden brood met een keukenmachine tot kleine stukjes of verkruimel het met je hand.

2. Verwarm de olijfolie (Galega is echt een smaakversterker) in een grote hapjespan (of een wokpan) op gemiddelde temperatuur. Als de olijfolie warm is, voeg dan de boerenkool toe. Doe dit in een aantal porties zodat de boerenkool tussendoor kan slinken en je het makkelijker om kunt blijven roeren.

3. Als de boerenkool ongeveer tot de helft geslonken is, kunnen de bonen erbij (deze zijn gekookt dus gelijk klaar om te gebruiken). Roer ze goed door de boerenkool. Doe dan de knoflook erbij en bak deze even mee.

4. Voeg de broodkruimels toe en zorg ervoor dat het in een goede verhouding blijft met de bonen en de boerenkool (dus niet teveel in een keer). Maak op smaak met peper en zout.

5. Strooi de peterselie over het gerecht en klaar ben je.