Gevulde tomaten uit de oven

Verrassend lekker door de vegan vulling!
Bereidingstijd: 45 minutenIngrediënten (4 personen)
8 rijpe middelgrote tomaten
100 gram rijst
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
40 gram zaden en pitten
40 gram rozijnen
1 theelepel gedroogde oregano
2 eetlepels gehakte verse peterselie
2 eetlepels gehakte basilicum
1,5 eetlepel edelgistvlokken
versgemalen peper en zout
2 eetlepels extra vierge olijfolie (de robuuste Cantasole olijfolie past goed bij tomaat)
Aan de slag
1. Kook de rijst in licht gezouten water volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
2. Verwarm de oven voor op 180º C. Bestrijk een ovenschaal licht in met iets olijfolie.
3. Snijd van elke tomaat het kapje en bewaar het (met het kroontje). Schep het vruchtvlees uit de tomaten in een kom en vang het sap apart op. Hak het vruchtvlees in stukjes. Laat de tomaten op hun kop uitlekken.
4. Giet de rijst af en laat afkoelen.
5. Verhit in een pan de eetlepels olijfolie en bak de ui, knoflook en oregano totdat de ui zacht is. Voeg de zaden, pitten en rozijnen toe en bak een paar minuutjes mee.
6. Haal de pan van het vuur. Voeg dit uimengsel, het vruchtvlees (tomatenpulp) en het sap van de tomaten aan de rijst toe en roer goed door. Roer er tot slot de gehakte peterselie, basilicum en edelgistvlokken door.
7. Breng op smaak met versgemalen peper en indien nodig nog wat zout.
8. Vul dan de tomatenbakjes met de rijst en zet de kapjes er weer op.
9. Laat je het kroontje aan de tomaat, pak het dan in een klein stukje aluminiumfolie, zodat het groen niet verbrandt.
10. Bestrijk de tomaten licht in met wat olijfolie en zet ze in de ovenschaal. Zet ze voor ca. 30 minuten in de oven totdat ze gaar zijn. Geniet ervan!
TIP: Houd je een gevulde tomaat over, dan past deze goed in je lunch box voor de volgende dag.
Recept en foto @delicious.yo