“Weersomstandigheden, oogsten, het motiveren van een team: alles moet goed verlopen om tot een perfect resultaat te komen.”

Lees hieronder het hele verhaal van Bahar

De Trilye, Ayvalik en Memecik van Bahar

De Turkse extra vierge olijfolies van Novavera worden wereldwijd bekroond en bejubeld. Het zijn bijna allemaal medium olies met een uitgebalanceerde smaak en aroma’s van groen gras en appels. Deze olijfolies zijn een perfecte basis voor een gezond Mediterraan dieet. De Turken roeren deze olie door de rijst, maar gebruiken hem ook over geroosterde groentes en in salades. De Trilye, Ayvalik en Memecik zijn olijfolies met elk hun eigen karakter.

De nieuwe Bahar
Voor Bahar (48) veranderde olijfolie haar leven. Haar bedrijf Novavera, ofwel ‘nieuwe lente’, staat symbool staat voor de ‘nieuwe Bahar’: een vrouw die sinds vijf jaar leeft in harmonie met de natuur en een gezond voedingsmiddel produceert op hoog niveau. Het is haar missie om de allerbeste te worden in het maken van duurzame, natuurvriendelijke olijfolie én deze wereldwijd zo ver mogelijk te verspreiden. Ze komt nog maar ‘net kijken’, maar heeft binnen vijf jaar al meer dan tweehonderd prijzen in de wacht gesleept. Het bedrijf van Bahar specialiseert zich in het produceren van olijfolie van zeldzame en lokale variëteiten. Novavera is het meest bekroonde merk olijfolie van Turkije. Ik ben benieuwd hoe deze powervrouw dit voor elkaar krijgt en ontmoet haar in Ayvalik, de olijvenhoofdstad van Turkije. Een kustplaats aan de Egeïsche zee, bezaaid met prachtige oude pijnbomen en olijfbomen en uitzicht op allerlei Griekse en Turkse eilanden. Ik ben meteen in vakantiestemming en kan niet wachten om alles te leren over Turkse olijfolie.

Het vloeibare Turkse goud
Bahar is een prachtige vrouw; ze straalt rust en wijsheid uit en is trots dat ze me mag ontvangen op deze romantische plek, waar olijvenbomen staan van meer dan driehonderd jaar oud. Hoewel ze hier al honderden keren heeft gelopen, is ze nog steeds onder de indruk is van deze prachtige olijfgaard. Na een flinke wandeling neemt ze me mee naar een restaurant waar ze vaker luncht als ze in Ayvalik is. Op het terras laat ik me verrassen door een heerlijke Mediterrane maaltijd en geniet ik van gekruide rijst en bulgur met uien, aubergine, linzen en lamsvlees. Zowel de rijst als de groenten zijn rijkelijk besprenkeld met het vloeibare Turkse goud: olijfolie.

Ze werkt zeventien jaar als business consultant en start daarna haar eigen bedrijf in de consultancy. Ondernemen maakte haar gelukkig, maar haar kijk op de wereld verandert als ze een paar jaar geleden plotseling ziek wordt. “Dit moment in mijn leven was bepalend voor mijn besluit iets anders te gaan doen. Toen ik ziek werd heb ik lang moeten wachten op een diagnose en deze ‘wachttijd’ zorgde ervoor dat ik bewust de tijd nam om na te denken over wat ik in dit leven nou écht belangrijk vind. Er kwamen twee dingen naar boven: natuur en gezondheid.”

Een olijfgaard met 2000 bomen
Gelukkig is Bahar snel weer helemaal gezond en kan ze weer aan het werk. Omdat ze meer in harmonie met de natuur wil gaan leven, gaat ze op zoek naar een hobby die ze buiten kan doen. Ze besluit in 2016 aan een ambitieus project te beginnen: “Ik plantte 2000 olijfbomen op een oppervlakte van 20 hectare hier in Ayvalik. Het was bedoeld als hobby; ik noemde het mijn pensioenproject.” Waarom olijfolie? Bahar vertelt me dat ze is grootgebracht met liters olijfolie. Haar moeder maakt geen gerecht klaar waar geen olijfolie aan te pas komt. Maar van de groei van olijfbomen en het oogstproces weet ze helemaal niets. “Ik kocht tientallen boeken, omdat ik me wilde verdiepen in het maken van olijfolie.” Op dat moment had ze nog geen doel, droom of toekomstperspectief, maar achteraf is het kopen van haar eerste olijfgaard misschien wel het beste dat ze kon doen.

De stapels boeken zijn namelijk nog maar het begin. Bahar raakt zo geïnspireerd door alles wat ze leest, dat ze begint met het volgen van trainingen. Ze reist hiervoor onder andere naar Californië. Ze ontdekt al snel dat ze een groot probleem heeft: ze heeft dan wel een olijfgaard met 2000 bomen, maar geen fabriek om olie te persen. “Ik besloot in 2018 een fabriek te huren voor het maken van mijn eigen olie. Dit was een flinke uitdaging, want alles moest eerst grondig schoongemaakt worden. Ik maakte de afspraak dat uitsluitend mijn eigen olie in deze fabriek geperst mocht worden. Alleen dan wist ik zeker dat de olijfolie aan bepaalde belangrijke criteria voldeed.”

Wereldwijd bejubeld en bekroond
De olie die Bahar in de gehuurde fabriek maakt, stuurt ze in voor meerdere wedstrijden en tot haar grote verbazing wint ze maar liefst twintig prijzen. Haar olijfolie wordt wereldwijd bejubeld en bekroond. Het motiveert haar om door te pakken en zich voor 100% te richten op haar nieuwe business. “Ik had al snel door, dat wanneer je op een bepaald niveau wil produceren, je het beste alles zelf in de hand kan hebben. Daarom heb ik mijn eigen fabriek geopend. Ik heb ook een tweede olijfgaard aangekocht, in de Turkse plaats Manisa. In tegenstelling tot de eeuwenoude bomen hier in Ayvalik, staan daar bomen die pas elf jaar oud zijn. Novavera heeft daar 55.000 bomen en we planten ook nog steeds nieuwe bomen aan.”

Het klinkt als een sprookje, maar Bahar benadrukt dat haar werk waanzinnig, maar niet makkelijk is. “Weersomstandigheden, oogsten, het motiveren van een team: alles moet goed verlopen om tot een perfect resultaat te komen.” Toch is het haar missie om haar olijfolies wereldwijd in zoveel mogelijk keukens te hebben staan. Bahar is trots op de olies van zeldzame variëteiten die Novavera produceert en vertelt me over de speciale ‘kinderolie’ die ze maakt. “Kinderen moeten wereldwijd veel meer olijfolie eten, maar de olie moet voor kinderen niet bitter zijn, want dan vinden ze het niet lekker. Daarom maken wij een hele milde, fruitachtige olie: echt een aanrader!”

Olijfolie is goed voor je
Door haar aan olijfolie verslaafde Turkse moeder groeit Bahar op met olie en weet ze niet beter dan het overal voor te gebruiken. Ze vertelt me dat ze ervan overtuigd is dat er geen betere manier is om je dag te beginnen dan met een paar lepels olie, een gewoonte die ze zelf al jaren heeft. “Olijfolie is goed voor je. Inmiddels wijzen meerdere onderzoeken uit dat het eten van olijfolie goed is voor je hart en je organen. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat olijfolie gezondheidsvoordelen heeft voor mensen met Alzheimer of obesitas. Dat moeten zoveel mogelijk mensen weten.”

Na het eten bestellen we Çay, mierzoete zwarte thee, die wordt geserveerd in kleine tulpvormige glaasjes. Bahar vertelt me over haar leven naast haar bedrijf. Ze heeft één zoon. Hij is negentien en studeert momenteel aan de universiteit in Engeland, maar komt regelmatig terug bij mama in Istanbul. De familie is pas verhuisd: “Tijdens de coronapandemie ben ik samen met mijn partner en zoon op een boerderij gaan wonen. Ik ben gek op het verbouwen van eigen groenten en kruiden. Ik heb nu een moestuin, kippen en eenden: een droom de uitkomt!” Als ik haar vraag wat ze nog meer graag doet in haar vrije tijd begint ze te lachen, want ze heeft nog een andere hobby overgehouden aan de pandemie: “Ik ben gaan schilderen en ik word er rustig van, het helpt me te ontspannen!”

De beste olie ter wereld
Die ontspanning is van harte welkom, want dat Bahar een drukke zakenvrouw, is me vandaag wel duidelijk geworden. Ze reist elke week van Istanbul naar haar olijfgaarden om haar team te bezoeken en te motiveren. Ze brengt dagen door op kantoor in Istanbul, waar twee teamleden zich bezighouden met sales. Ook is ze vaak op haar eigen boerderij aan het werk voor Novavera. Vanachter haar computer heeft ze contact met mensen over de hele wereld.

Bahar exporteert haar olie naar onder andere China, Korea, Japan, Duitsland, Engeland en nu dus ook naar Nederland. Ze hoopt de komende jaren nog meer landen aan dit rijtje toe te mogen voegen. Haar doel voor de toekomst? Ze wil in de top 5 komen te staan van beste olies ter wereld. Ze weet dat het haar gaat lukken: “In 2018 stonden we in de top 50 en in 2019 stonden we in de top 30. Inmiddels staan we in de top 10, dus we kunnen alleen nog maar beter worden.” Het is tijd om het terras te verlaten, want Bahar moet aan het werk. Ik ben blij dat ik deze ambitieuze Turkse dame heb mogen ontmoeten en haar bekroonde olie mag verkopen in mijn webshop!

Olivia.