Wat maakt olijfolie anders dan andere plantaardige oliën?

Je kunt geen blad openslaan of een tv programma kijken zonder dat het gaat over ‘gezond leven’. En zelfs tijdens een lekker etentje met een goede vriend of vriendin gaat het er vroeg of laat een keer over. Zo was ik pas uit eten met een vriendin die ik al sinds de middelbare school niet meer had gezien of gesproken. Ze werkt naast haar baan als redacteur bij een producent van televisieprogramma’s op een sportschool. En dus is ze vanzelfsprekend op een leuke manier met haar gezondheid bezig. Natuurlijk moet iedereen eten waar zij zich goed bij voelt, maar wat me opviel is dat ze zo’n beetje al de plantaardige oliën op een hoopje gooide. En dat ging mij - het zal je niet verbazen :) - toch een stapje te ver. Er is niets dat ik leuker vind dan praten over extra vierge olijfolie en dus maakte ik maar even gebruik van de gelegenheid.
Olijfolie komt rechtstreeks van de verse olijfvrucht. Het is 100% pure olie zonder enige toevoeging. Olijfolie-producenten wassen de olijven met water, en zodra ze schoon zijn, persen ze de vrucht om de olie te extraheren. Dit is dus absoluut niet hetzelfde voor alle andere plantaardige oliën die je in de supermarkten ziet liggen.
De meeste plantaardige oliën gebruiken oplosmiddelen om de olie uit de zaden en noten te halen, een proces dat natuurlijke voedingsstoffen vernietigt. Wat veel mensen niet weten is dat fabrikanten hexaan (een verbinding die afkomstig is van ruwe olie) en hoge temperaturen gebruiken om de olie te extraheren, te raffineren, te bleken en te ontdoen van elke geur. Daar zou je wat vraagtekens bij kunnen zetten.
Maar er zijn ook verschillende soorten olijfolie die in kwaliteit kunnen verschillen. De beste keuze is eigenlijk altijd: Extra Vergine Olijfolie.
Deze twee woorden, extra en vergine, beschrijven de zuiverste olijfolie van de hoogste kwaliteit, gemaakt zonder chemicaliën. Om als Extra Vergine beoordeeld te worden, heeft de producent extra zorg besteed aan het product door bijvoorbeeld bij het extractieproces de temperatuur op 27° of lager te houden. Daarom staat er bij deze oliën ook: eerste koude persing.
De vriendin van mij was ervan overtuigd dat zij er goed aan deed een fles te kopen met op het etiket de vermelding: 100 % zuivere olijfolie. Ik moest haar uitleggen dat dit gewoon een marketingtrucje is, want het is geen formele benaming. De etiketten waar je bijvoorbeeld ‘light olijfolie’ ziet staan, moet je eigenlijk negeren. Deze zijn gewoon geraffineerd en de goede stoffen zijn dus zo goed als verdwenen. Olie blijft gewoon een vet en gezond is het dus eigenlijk nooit. Maar ik denk: als je dan vetten gebruikt, gebruik dan de meest gezonde vetten die er zijn.
Wat ik doe, en ik snap dat niet iedereen dat kan of wil, is direct kopen van de producent. Dan weet je wat er mee is gebeurd en dat het echt voldoet aan de eisen die aan extra vergine olijfolie worden gesteld.
Olijfolie van eerste, koude persing
De kwaliteit van olijfolie hangt van veel factoren af.
Ik zal je niet vervelen met de specifieke producttesten die bij de productie van olijfolie komen kijken, maar strenge chemische en organoleptische (smaak en reuk) testen bepalen de uiteindelijke kwaliteit van de olijfolie. Extra vierge geeft een maximale kwaliteit aan tijdens de productie en heeft daarom als het goed is ook geen gebreken bij de smaaktest. Vergine olijfolie scoort kwalitatief iets lager dan extra vergine olijfolie. Zowel extra vergine olijfolie van de eerste persing als vergine olijfolie van de eerste persing bevatten antioxidanten en vitaminen. Het zijn beide olijfoliën van uitstekende kwaliteit en allebei goed voor de gezondheid.
Voordelen voor de gezondheid
Wetenschappelijke studies tonen keer op keer aan dat extra vergine olijfolie veel voordelen voor de gezondheid heeft. Het is niet voor niets een van de essentiële ingrediënten van het mediterrane dieet. Te veel van bepaalde vetten kan leiden tot verstopte slagaders, maar studies tonen aan dat het toevoegen van olijfolie aan een dieet het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Natuurlijk geldt ook hier dat dat alleen geldt als je het in de juiste hoeveelheden gebruikt. En met mate.
Maar dit is slechts één van de vele gezondheidsvoordelen van deze fantastische olie. Er zijn er zoveel meer. Ik kan niet wachten om deze in toekomstige blogs te delen.
Daarom neem ik geen genoegen met een willekeurige bakolie en gebruik ik altijd (en alleen) een extra vierge olijfolie. Afhankelijk van het gerecht kies ik mijn olie uit, want soms mag hij wat meer uitgesproken zijn dan een andere keer.
Olivia.